Hvite tenner: Hvordan motvirke misfarging av tenner?

Fargen på tennene er ofte bestemt av arveanlegg, men likevel vel kan man påvirke dette i en viss grad. Ønsker du deg hvite tenner? Slik kan du motvirke misfarging av tenner.

Solidox Hvite Tenner tannkrem med Jordan tannbørste og tanntråd. FOTO

Når tennene mister sin naturlige hvite farge og i stedet får en gul- eller brunaktig farge, sier man at det er misfargede tenner. Den vanligste misfargingen man kjenner til, er begrenset til tannens overflate i form av misfarget pellikel, plakk eller tannsten.

Pellikel er en tynn hinne, et tynt proteinlag, på alle tannoverflatene. Dette proteinlaget beskytter tennene våre, men det er også her misfargingen og bakterier fester seg. Dersom dette ikke skiftes raskt nok ut, kan tennene miste fargen og bli misfargede.

Hvordan oppstår misfarging av tenner?

Pellikelen, plakk og tannstein blir misfarget av tannininnholdet, også kjent som garvesyre, i mat og drikke. Misfargede tenner kan være sjenerende, og det kan være vanskelig å holde tennene hvite og fine når man røyker, drikker rødvin, te eller kaffe. Selv vanlige matvarer kan gi misfargede tenner. Tobakksrøyk misfarger på grunn av sot. En annen faktor for misfarging er en gruppe kationiske stoffer, som klorhexidin, jern eller tinn, men denne misfargingen er enkel å fjerne.

5 tips for å motvirke og behandle misfarging av tennene

1. Gode pussevanner med hvithetstannkrem

Godt renhold av tennene ved bruk av hvithetstannkrem og tanntråd er en enkel måte å sørge for naturlig hvitere tenner.

Solidox Hvite Tenner er Norges mest solgte whitening-tannkrem, som kan gi deg hvitere tenner på bare 2 uker. Den inneholder ingrediensen White Activator™, som benyttes i profesjonell hvithetsbehandling spesielt utviklet for effektiv fjerning av flekker og misfarging på tennene slik at den naturlige hvitheten kommer frem. Dette er basert på en klinisk studie på fjerning av misfarging på tenner, utført på 76 personer.

Solidox Hvite Tenner tannkrem på tannbørste. FOTO

2. Rengjør mellom tennene

Bruk tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste daglig for å rense mellom tennene. Grundig renhold av tennene er grunnleggende for å holde tennene friske og hvite. Plakk og tannstein kan bidra til at tennene ser misfarget ut, vær derfor nøye med tannstellet.

3. Ikke puss tennene for hardt

Ikke puss tennene for hardt. Dette, samt tannpuss rett etter inntak av syreholdig drikke, kan slite på tannemaljen. Bruk derfor en myk tannbørste når du pusser tenner – eller elektrisk tannbørste som automatisk stopper når du pusser for hardt.

4. Reduser inntaket av mat med mye fargestoff

Et høyt fargeinnhold i mat er en pekepinn på effekten maten kan ha på tennene dine. Eksempelvis kan bær og frukt som blåbær, tranebær, kirsebær og granateple misfarge tennene. Sauser med sterk farge inkluderer blant annet soya, tomat og karri.

I tillegg kan sukkertøy, vingummi, lakris og saftis inneholde farge som kan føre til misfarging av tennene. En god huskeregel er: Hvis tungen blir farget, ja, da blir tennene det også! Å redusere sukkerinntaket er også lurt for å unngå karies og hull i tennene. Gjør det til en vane å avslutte måltider med et glass vann.

5. Kutt ut røyk og snus, og kutt ned på rødvin, kaffe og te

Ønsker du deg hvitere tenner bør du kutte ut røyk og snus, og kutte ned på inntaket av drikkevarer som rødvin, kaffe og te. Om du ikke ønsker å kutte ut noe, vil en reduksjon være bedre enn ingenting.

Tannbleking for å få hvitere tenner

Har du svært misfargede tenner er det mulig å gjennomføre en tannblekebehandling på tannlegekontoret. En tannbleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene. Merk deg at blekemiddelet som ofte brukes, hydrogenperoksid, kan slite på tannemaljen, og en av bivirkningene kan være ising i tennene. Derfor er det viktig at du snakker med tannlegen før du gjennomfører en eventuell kjemisk rensing.

Les også: