Hva er plakk og tannstein?

Både plakk og tannstein er vanlige tannproblemer, men hva er egentlig forskjellen på dem? Og hvordan fjerner man det? Med god kunnskap kan du ta vare på tennene dine på best mulig måte.

Solidox Totalbeskyttelse - for å beskytte tennene mot plakk og tannstein. FOTO

Plakk og tannstein henger litt sammen, så la oss starte med å forklare førstnevnte. Plakk er bakterier som dannes naturlig på tennene og langs tannkjøttet ditt. I løpet av dagen får du mest sannsynligvis i deg mat og drikke som inneholder sukker. Dette sukkeret brytes ned av bakteriene og det produseres syre. Dersom slik syre blir liggende på tennene over tid kan det føre til hull i tennene.

Dersom plakk blir liggende på tannoverflaten i lang tid, kan det skje en forkalkning og det blir dannet tannstein. Men det er viktig å merke seg at tannstein også kan dannes uten at det har vært plakk til stede. Dette skjer ved at kalsium og fosfat krystalliserer seg på tannoverflaten.

Harde fakta om tannstein

Når plakk forkalker til tannstein danner det seg en hard masse med skorpe på tennene dine som kan stenge inne flekker og dermed danne misfarging på tennene.

Hvor mottakelig du er for oppbygging av tannstein varierer fra person til person, men du blir vanligvis mer utsatt for det når du blir eldre. Har du først fått tannstein, kan du dessverre ikke bare børste det bort, men det kan effektivt fjernes av tannlege eller tannpleier. Likevel kan du forebygge denne dannelsen med god pussevaner og nøye renhold. Det finnes også tannkremer som inneholder ingredienser som motvirker dannelse av tannstein.

Hvordan forebygge plakk og tannstein?

Store mengder med plakk kan føre til både tannråte og tannkjøttsykdom, derfor er det viktig å vite hva du kan gjøre for å forebygge dette:

  • Daglig tannpuss med en tannbørste av god kvalitet. Husk også å bytte tannbørsten din hver tredje måned for at den skal fungere optimalt.
  • Bruk tanntråd. En gang om dagen holder – men optimalt bruker du det før tannpuss.
  • Velg en fluortannkrem som effektiv fjerner plakk og uønskede bakterier.
  • Husk å dra til tannlegen med jevne mellomrom.

Solidox Totalbeskyttelse er vår mest komplette tannkrem som beskytter og tar vare på tennene dine. Tannkrem har hele åtte fordeler, blant annet motvirker den hull, fjerner misfarging og styrker emaljen – i tillegg til at den fjerner plakk og motvirker tannstein.

Les også: