Dårlig ånde? Slik får du frisk pust

Dårlig ånde gir både vond smak i munn og ubehagelig lukt. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre selv for å bli kvitt problemet. Det viktigste er god tannhelse.

Solidox Frisk pust Tannkrem for voksne. FOTO

Dårlig ånde, eller halitosis som det heter på fagspråket, er et relativt vanlig problem og de fleste av oss vil i perioder kunne oppleve dette. Det er svært vanlig om morgenen, men forsvinner raskt etter tannpussen.

Hvorfor får man dårlig ånde?

Det finnes flere årsaken til dårlig ånde, men som oftest skyldes det forhold i munnen. Dårlig ånde skyldes vanligvis bakterier i munnhulen som produserer svovelholdige stoffer med vond lukt.

Personer med tannkjøttsykdom (periodontitt) kan lett få dårlig ånde. Dype lommer i tannkjøttet, hvor lite surstoff kommer til, økt innhold av betennelsesceller og høy pH, er ideelle produksjonsforhold for luktutvikling. I tillegg til dette, vil tungen, og da særlig den bakre delen, være et viktig festested for disse bakteriene.

Andre årsaker til dårlig ånde kan være uregelmessige måltider, at du er stresset eller slanker deg. Alle disse tingene kan gi oppblomstring av bakterier i munnen. Matrester som legger seg rundt tennene og ned i tannkjøttet, samt ulike mageproblemer vil også kunne gi dårlig lukt som pustes ut sammen med luften fra lungene.

5 tips mot dårlig ånde

1. Daglig tannpuss

Den viktigste behandlingen for å unngå eller redusere dårlig ånde er god munnhygiene. Puss derfor tennene to ganger om dagen – morgen og kveld. Puss gjerne også tungen.

Hvor lenge du pusser tenner, har også en betydning. De fleste tannleger, tannpleiere og produsenter av munnpleieprodukter anbefaler at du pusser tennene i to minutter. Samme anbefaling kommer Norsk Tannpleierforening med også.

2. Bruk tannkrem med sink

Unngå dårlig ånde med Solidox Frisk Pust Tannkrem. FOTO

Tannkrem med sink anbefales fordi sink reagerer med de svovelholdige stoffene, og dermed reduserer vond lukt i munn.

Solidox Frisk Pust med Optafresh® teknologi og sink har en aktiv virkning mot bakterier som gir dårlig ånde og gir deg frisk pust i 12 timer. Dette er klinisk bevist i en studie utført av norske forskere. Tannkremen har en frisk og god smak – bruk den for å få frisk pust som varer.

 

3. Kutt ned på søtsaker

Sukker bidrar til at bakterier reproduseres, og at det dermed bygger seg opp plakk på tennene – som igjen bidrar til dårlig ånde. Det betyr selvfølgelig ikke at du ikke kan kose deg innimellom med søtsaker, bare at du skal passe på rengjøringen av munnhulen etterpå.

I tillegg er det viktig å spise regelmessig og ikke hoppe over frokosten. Lang tid mellom måltider kan nemlig føre til økt dannelse av luktstoffene. Husk også å drikke nok vann – og det vil hjelpe å skylle/gurgle munnhulen. Studier viser at dårlig ånde fjernes i minst 15 minutter etter skylling med vann.

4. Bruk tanntråd

En tann har fem flater, noe mange ofte glemmer. Tannbørsten kommer ikke til alle steder, derfor kan det være lurt å bruke interdentalprodukter som tanntråd. Et godt råd er å bruke tanntråd for å fjerne matrester og plakk mellom tennene, før tannpussen. På den måten vil fluor i tannkrem feste seg bedre på rene tannflater.

5. Regelmessig oppfølging hos tannlege

Det sier seg vel selv hva man risikerer om man unngår å dra til tannlegen: Hull i tennene, tannkjøttbetennelse, plakk og tannstein, og dårlig ånde – uten at man helt vet årsaken til det. Derfor er det viktig at du har jevnlig oppfølging hos tannlegen.

Les også: