Karies: Hvordan unngå hull i tennene? 

Hull i tennene er ofte mer vanlig hos små barn, da melketenner har tynnere emalje enn permanente tenner. Men det mulig for alle å få hull i tennene. På fagspråket heter dette karies – men hvor mye vet du om karies, og hvordan kan du unngå hull i tennene?

int(0)

Kvinner smiler - Slik kan du unngå hull i tennene. FOTO

Hva er karies?

Karies, eller hull i tennene som man ofte sier, er en infeksjonssykdom i tennene. Det er en tilstand der tennene blir skadet som følge av syrer fra bakterier. Alle mennesker har bakterier i munn, kjent som normalflora, og karies kan oppstå fra disse bakteriene.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er karies verdens vanligste ikke-smittsomme sykdom. Karies utvikler seg over tid, men behandler du tennene dine riktig kan du stoppe det før du får hull i tennene.

Hvordan oppstår hull i tennene?

For at det skal bli hull i tennene, må det være et bakteriebelegg på dem. Disse bakteriene omdanner sukker til syre. Hvis det sure miljøet holder seg lenge i munnen, vil det føre til en oppløsning av tannemaljen – og dette kan gi karies.

Høyt inntak av sukker er en viktig grunn til at karies oppstår. Det er hyppigheten av sukkerinntakene, og ikke totalmengden, som har betydning for kariesprosessen. Stadig spising eller drikking av sukkerholdige matvarer, vil gi lang sukkertid og er ugunstig når det kommer til kariesutvikling. Det er viktig å merke seg at det må være både sukker og bakterier tilstede for å lage hull i en tann.

Symptomer på karies

Karies gir som regel ingen symptomer, men kan ses som hvit eller brun misfarging i emaljen – og etter hvert blir det et hull. Det er nemlig det som gjør vondt. Kariesskader kan forårsake betennelse i tennene, som gir en intens, bankende smerte. Behandlingen av dette avhenger av hvor stort kariesangrepet er blitt, og dersom deler av tannen er ødelagt må det ødelagte tannvevet fjernes.

Hvordan unngå å få hull i tennene?

Godt renhold, lavt sukkerinntak og jevnlig fluorbruk er de tre grunnreglene for å forhindre utviklingen av karies.

1. God munnhelse

Daglig tannpuss i to minutter, to ganger daglig, samt bruk av interdentalprodukter som kan rengjøre tannmellomrommene og redusere sjansen for hull mellom tennene, er nødvendig for god munnhelse.

2. Bruk fluor

At fluor virker mot hull i tennene, er godt dokumentert. Med fluor mener vi natriumfluorid, som er en forbindelse av grunnstoffene natrium og fluor. Bruk derfor en tannkrem med fluor når du pusser tennene.

Solidox Kariesbeskyttelse er effektiv mot hull og har en mild smak som passer for hele familien. Den inneholder natriumfluorid​, et skånsomt skummemiddel og er SLS-fri. Tannkremen har dokumentert effekt mot karies. ​

3. Redusere inntaket av sukker

Ettersom sukker er en stor grunn til hull i tennene bør mengden reduseres. Spiser du mye søtsaker, kan de også inneholde fargestoffer som kan føre til misfarging av tennene. Redusert sukkerinntak kan derfor også bidra til å få hvitere tenner.

Husk at små og tidlige hull kan ofte stoppes med nevnte tiltak, men større hull er det bare tannlegene som kan reparere. Ha derfor jevnlig oppfølging hos tannlegen for å forhindre hull i tennene.

Les også: